Afnamelocatie op de Jan Tooropstraat vanaf 17 oktober ook op zaterdag open (m.u.v. trombosezorgpatiënten)

Vanaf zaterdag 17 oktober is het mogelijk voor patiënten om ook op zaterdagochtend op afspraak langs te komen op de afnamelocatie op de Jan Tooropstraat. Zij kunnen dan op zaterdag terecht voor bloedafname en om materiaal in te leveren. Trombosezorgpatiënten kunnen op deze dag niet terecht voor het bepalen van hun INR-waarde. De poli zal haar deuren van 08.00 t/m 12.00 uur openen voor patiënten die een afspraak maken met behulp van ons online afsprakensysteem.

In eerste instantie is er sprake van een proefperiode van drie maanden. Hierna zal worden geëvalueerd of de afnamelocatie op de Jan Tooropstraat ook na de proefperiode nog op zaterdagen open zal zijn en of er eventueel ook andere locaties op zaterdag open zullen gaan.

Bloedafname op afspraak

Uw patiënten die geen corona-gerelateerde klachten hebben, moeten een afspraak maken voor bloedafname, het inleveren van materialen of voor functieonderzoeken. Hiermee houden we het aantal mensen in de wachtruimte beperkt om de vereiste 1,5 meter afstand te kunnen borgen.

Lees meer

COVID 19 diagnostiek (SARS-CoV-2 PCR) bij Atalmedial

Atalmedial verzorgt sinds het begin van de Corona- virusuitbraak, COVID-19 diagnostiek voor een aantal ziekenhuizen en zorginstellingen in haar adherentiegebied. Ook is beperkt COVID-19 diagnostiek voor huisartsen verricht.

Vanaf heden kan Atalmedial COVID-19 uitgebreider diagnostiek aanbieden aan onze zorgpartners, zoals zorgmedewerkers van huisartspraktijken, verloskundigenpraktijken en andere (contact)beroepen die behoefte hebben aan deze diagnostiek. Dat geldt uiteraard ook voor de diagnostiek bij patiënten en cliënten van deze praktijken en (zorg)instellingen.

Op het medisch microbiologisch laboratorium van Atalmedial worden drie keer per dag COVID-19 testen uitgevoerd waardoor we de uitslag binnen 24 uur na ontvangst van het monstermateriaal kunnen terugkoppelen.

Atalmedial is in samenwerking met het RIVM bezig met de validatie van een SARS-CoV-2 assay waarmee  antistoffen, een doorgemaakte infectie of wellicht een mate van immuniteit voldoende betrouwbaar kunnen worden aangetoond. Zodra deze test bij Atalmedial beschikbaar is, zullen we dit communiceren.

Hieronder vindt u alle informatie over het aanvragen van COVID-19 diagnostiek.

SARS-CoV-2 PCR diagnostiek via GGD2020-06-04T11:56:42+02:00

Aanvragen via landelijk nummer GGD
Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni 2020 via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD.
Bel 0800-1202 en houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
Samen met GGD zal Atalmedial op een aantal van haar locaties de swab-afname verrichten en de juiste test inzetten. Er wordt gestart met één locatie maar het aantal locaties zal worden uitgebreid.

Afname van het monstermateriaal door Atalmedial
Vanaf 4 juni 2020 kunnen uw patiënten voor het laten afnemen van een een gecombineerde keel- en nasofarynx uitstrijk terecht op de volgende Atalmedial-locatie.

Amsterdam

 • Louwesweg 6 (1066 EC) Amsterdam (voormalig Slotervaartziekenhuis)
 • Maandag tot en met vrijdag tussen 12.30 – 16.00 uur
 • LET OP:
  • Ingang alleen via ingang Spoedeisende Hulp
   (niet via de hoofdingang)
  • Parkeren uitsluitend op het parkeerterrein voor de ingang van de Spoedeisende Hulp
   (niet in de parkeergarage).

Tip: indien u in routeplanner “Louwesweg 6” invult, komt u vanzelf uit op de juiste parkeerplaats en ingang

Rapportage van de uitslag door GGD-Amsterdam
GGD-Amsterdam laat de  SARS-CoV-2 PCR diagnostiek door Atalmedial uitvoeren en de aanvrager ontvangt van GGD-Amsterdam de uitslag van de test. GGD en Atalmedial maken hierbij gebruik van het speciale ICT-rapportagesytsteem CoronIT.

SARS-CoV-2 PCR diagnostiek voor patiënten aanvragen door huisarts/verloskundige/aanvragers van zorginstellingen2020-06-04T11:56:59+02:00

Hoe vraag ik SARS-CoV-2 PCR diagnostiek aan bij Atalmedial?
U kunt SARS-CoV-2 PCR diagnostiek op ons huidige MMB-aanvraagformulier aanvragen door in het veld “overige diagnostiek” te schrijven: “ SARS-CoV-2 PCR”.

U kunt SARS-CoV-2 PCR diagnostiek ook via Zorgdomein aanvragen door dit aan te vinken.

Neemt u nog geen (MMB)diagnostiek bij ons af, neem dan contact op met ons klantcontactcentrum. Het klantcontactcentrum is op werkdagen van  08.00 – 17.00 uur bereikbaar via T  088 0037 710 of  E: kcc@atalmedial.nl.

Kan Atalmedial het monstermateriaal afnemen?

 • Atalmedial kan het monstermateriaal afnemen. Dit gaat op afspraak. Laat uw patiënt hiervoor contact met ons klantcontactcentrum opnemen. Het klantcontactcentrum is op werkdagen van  08.00 – 17.00 uur bereikbaar via T  088 0037 735 of  E: kcc@atalmedial.nl
 • Ons klantcontactcentrum maakt in overleg met uw patiënt een afspraak op onze locatie in Amsterdam:

Amsterdam

  • Louwesweg 6 (1066 EC) Amsterdam (voormalig Slotervaartziekenhuis)
  • Maandag tot en met vrijdag tussen 12.30 – 16.00 uur
  • LET OP:
   • Ingang alleen via ingang Spoedeisende Hulp
    (niet via de hoofdingang)
  • Parkeren uitsluitend op het parkeerterrein voor de ingang van de Spoedeisende Hulp
   (niet in de parkeergarage).

Tip: indien u in routeplanner “Louwesweg 6” invult, komt u vanzelf uit op de juiste parkeerplaats en ingang

Swabafname door aanvrager

Neem een gecombineerde keel- en nasofarynx uitstrijk af waarbij eerst de keel wordt uitgestreken en daarna met dezelfde (blauwe of roze) swab de nasofarynx. Het RIVM heeft hiervoor afname-instructies op haar website geplaatst. Klik hier.

Het monstermateriaal kan worden ingeleverd op al onze afnamelocaties.

Let op: het inleveren dient te geschieden door een persoon zonder COVID-19 klachten. Is dit niet mogelijk, dan dient het materiaal te worden ingeleverd op een van onze Verhoogd Risico Locaties. Voor onze locaties en openingstijden klik hier.

Wie ontvangt de testuitslag?
De testuitslag, voorzien van duiding en advies, wordt gerapporteerd aan de aanvrager. Een positieve uitslag wordt aan de aanvrager doorgebeld en de GGD wordt op de hoogte gesteld voor eventueel contactonderzoek.

SARS-CoV-2 PCR diagnostiek aanvragen voor (zorg)medewerkers2020-09-16T14:11:00+02:00

Hoe vraag ik SARS-CoV-2 PCR diagnostiek aan bij Atalmedial?
Een contactpersoon van de (zorg)organisatie kan voor zorgmedewerkers zowel individueel als collectief SARS-CoV-2 PCR diagnostiek aanvragen.
Bij voorkeur verzorgt de (zorg)organisatie zelf voor afname van het monstermateriaal.

 • De contactpersoon van de (zorg)organisatie kan (zorg)medewerkers individueel aanmelden bij het klantcontactcentrum door gebruik te maken van dit aanvraagformulier.

 • Als er binnen uw organisatie meerdere (zorg)medewerkers klachten hebben (koorts/ en/of neusverkouden en/of hoesten), kunt u het aanvraagformulier een aantal keer printen en de gegevens van de medewerkers invullen.
 • Het ingevulde aanvraagformulier kan worden gezonden aan ons klantcontactcentrum via:
  F 088 0037 798
  of
  via beveiligde e mail naar kcc@atalmedial.nl
 • Na ontvangst van het (volledig ingevulde) aanvraagformulier wordt de betrokken (zorg)medewerker/medewerkers gebeld door ons klantcontactcentrum voor het maken van een afspraak. 

Swabafname door de aanvrager
Neem een gecombineerde keel- en nasofarynx uitstrijk af waarbij eerst de keel wordt uitgestreken en daarna met dezelfde (blauwe of roze) swab de nasofarynx. Het RIVM heeft hiervoor afname-instructies op haar website geplaatst. Klik hier.

Het monstermateriaal kan worden ingeleverd op al onze afnamelocaties.

Let op: het inleveren dient te geschieden door een persoon zonder COVID-19 klachten. Is dit niet mogelijk, dan dient het materiaal te worden ingeleverd op een van onze Verhoogd Risico Locaties. Voor onze locaties en openingstijden klik hier.

Swabafname door Atalmedial

 • Ook Atalmedial kan het monstermateriaal afnemen. Dit gaat op afspraak. Laat uw medewerker(s) hiervoor contact met ons klantcontactcentrum opnemen. 
 • Het klantcontactcentrum is op werkdagen van  08.00 – 17.00 uur bereikbaar via T  088 0037 735 of  E: kcc@atalmedial.nl
 • Ons klantcontactcentrum maakt in overleg met uw medewerker een afspraak op onze locatie in Amsterdam:

Amsterdam

  • Louwesweg 6 (1066 EC) Amsterdam (voormalig Slotervaartziekenhuis)
  • Maandag tot en met vrijdag tussen 12.30 – 16.00 uur.
  • LET OP:
   • Ingang alleen via ingang Spoedeisende Hulp
    (niet via de hoofdingang)
  • Parkeren uitsluitend op het parkeerterrein voor de ingang van de Spoedeisende Hulp
   (niet in de parkeergarage).

Tip: indien u in routeplanner “Louwesweg 6” invult, komt u vanzelf uit op de juiste parkeerplaats en ingang

In overleg is het ook mogelijk om een afspraak te maken voor een van de volgende locaties (dit is echter niet iedere dag mogelijk):

Heemstede

  • Händellaan 2 (2102 CW) Heemstede (Spaarne Gasthuis)

Lelystad

  • Stadhuisstraat 60 (8232 VC) Lelystad

Wie ontvangt de testuitslag?
De testuitslag voorzien van duiding en advies wordt doorgegeven aan de contactpersoon.
Een positieve uitslag wordt aan de contactpersoon doorgebeld en aan GGD doorgegegeven voor (eventueel) contactonderzoek).

Serologisch (antistoffen) onderzoek (COVID-19/SARS-CoV-2 totaal Ig Wantai)

Atalmedial biedt ook serologisch (antistoffen) onderzoek naar SARS-CoV-2 totaal Ig aan. De Wantai total antibody ELISA wordt hiervoor gebruikt. 

Uit gezamenlijke validatie-data van diverse medisch microbiologische laboratoria in Nederland is gebleken dat deze ELISA een uitstekende sensitiviteit (95%-100%) en specificiteit (99,2%) heeft mits materiaal minimaal 14 dagen na de 1e ziektedag is afgenomen. Dit geldt voor zowel patiënten met ernstige als met milde klachten als ook voor asymptomatische patiënten.

U kunt de SARS-CoV-2 totaal Ig op ons huidige MMB aanvraagformulier aanvragen door in het veld ‘overige diagnostiek’ te schrijven: aanvraag COVID-19/SARS-CoV-2 totaal Ig Wantai.

Eerstelijns aanvragers kunnen deze bepaling via Zorgdomein aanvragen door dit aan te vinken.

Gelieve voor juiste interpretatie van de uitslag altijd de 1e ziektedag en de symptomen (koorts, verkoudheid, hoesten, kortademigheid, overig) te specificeren. 

Voor diagnostiek naar COVID-19 bij korter bestaande symptomen is de SARS-CoV-2 PCR de juiste diagnostische methode.

Stroomschema aanvragen reguliere diagnostiek: Laag Risico Locaties en Verhoogd Risico Locaties

In deze tijd van het coronavirus werken we hard om te borgen dat de reguliere diagnostiek doorgang kan blijven vinden. 

De veiligheid van uw patiënten en die van onze medewerkers is hierbij voor ons van groot belang. Atalmedial heeft naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen vanaf vandaag een aangepast beleid.

Wij vragen al onze aanvragers, afhankelijk van de meest actuele klachten en/of toestand van hun patiënten, deze voor bloedafname of het inleveren van lichaamsmaterialen te verwijzen naar een van onze:

 • Laag Risico Locaties
  (voor niet-corona-verdachte patiënten)
 • Verhoogd Risico Locaties
  (uitsluitend voor corona-verdachte patiënten/bewezen corona-positieve patiënten of patiënten die een bewezen corona-positieve huisgenoot hebben)

Op de pagina Locaties en openingstijden houden we de informatie over de verschillende locaties up-to-date.

In onderstaand stroomschema ziet u welke stappen u moet doorlopen voor de verwijzing naar de juiste locatie. Wij verzoeken u terughoudend te zijn met het aanvragen van huisbezoeken voor deze groep patiënten met het oog op de schaarste aan persoonlijk beschermingsmiddelen. Wilt u het stroomschema printen, klik dan hier.

Indien u naar aanleiding hiervan vragen heeft kunt u die sturen aan coronaregieteam@atalmedial.nl

Zorgdomein: geprint loopbriefje mee

Door het coronavirus komen niet meer alle patiënten in uw praktijk, terwijl u wel diagnostiek via Zorgdomein wilt aanvragen. Speciaal daarvoor kunt u in Zorgdomein kunt aanvinken dat uw patiënt een bericht van het geplaatste Zorgdomein-order op zijn/haar e-mailadres ontvangt.

Wij verzoeken u de patiënt te instrueren het loopbriefje zelf te printen en altijd mee te nemen bij de bloedafname of het inleveren van de materialen.

Uitzondering wanneer print onmogelijk is

Alleen voor de patiënten voor wie het onmogelijk is een print te maken, bieden wij op een beperkt aantal afnamelocaties de mogelijkheid om met alleen het Zorgdomein-ordernummer (in barcode of als pdf van het loopbriefje) toch langs te komen. In dat geval graag uw patiënt instrueren dat het ZD-ordernummer altijd getoond moet worden. Deze locaties zijn op onze website onder de tab Locaties en openingstijden gemarkeerd met een (**).

Let op: de uitzondering om langs te komen met het ZD-ordernummer geldt niet voor aanvragen voor medische microbiologie in de regio’s waar wij samenwerken met onze MMB-partners (Amsterdam, Kennemerland, Alphen/Leiden/Leiderdorp en Flevoland). Hier kunnen wij uw patiënt alleen helpen met een geprint loopbriefje. In de regio Amstelveen waar Atalmedial de medische microbiologie op haar eigen laboratorium uitvoert, kan uw patiënt wel met het ZD-ordernummer langskomen.

Huisbezoeken en corona

Indien het voor de patiënt niet mogelijk is om naar een van onze locaties te komen voor bloedafname, kan door de behandelend arts of verloskundige een huisbezoek worden aangevraagd. Een bloedafname aan huis kan alleen op medische indicatie van een behandelend arts of verloskundige. Als uw patiënt op de dag van het huisbezoek corona-gerelateerde klachten heeft (zoals koorts en/of hoesten en/of kortademigheid en/of keelpijn), vragen wij uw patiënt om telefonisch contact met ons klantcontactcentrum op te nemen op
T 088 0037 735 (bereikbaar op werkdagen van 08.00 – 17.00 uur).

Doorbellen van sterk afwijkende resultaten nu soms per fax

Atalmedial geeft in een aantal gevallen sterk afwijkende resultaten telefonisch aan de aanvrager of diens vervanger door. Deze waarden vindt u in de zogenoemde Doorbelwaardenlijst die is afgestemd met vertegenwoordigers uit de eerstelijn binnen de Raad van Advies van Atalmedial.

We merken dat het bij de huisartsenpraktijken en verloskundigen telefonisch erg druk is waardoor het doorgeven van uitslagen wordt bemoeilijkt. Om de uitslagen toch zo snel mogelijk en tijdig aan u beschikbaar te stellen, zullen wij, wanneer het na 5 minuten niet mogelijk is uitslagen door te geven via het intercollegiale nummer, de uitslagen aan u faxen.

Aangepaste doorlooptijden

In deze tijd van het coronavirus werken we hard om te borgen dat de reguliere diagnostiek doorgang kan blijven vinden onder meer door de lancering van bovengenoemde Laag Risico Locaties en Hoog Risico Locaties.

Wij proberen daarbij een goede balans te vinden tussen deze borging en de verminderde inzetbaarheid van personeel.

Hierin maken wij keuzes met een zo min mogelijke impact. Zo zal de frequentie van niet-routine analyses worden beperkt. We zullen ons tot het uiterste inspannen om de niet-routinebepalingen minimaal wekelijks uit te voeren, maar vragen uw begrip indien dit in enkele situaties niet haalbaar blijkt te zijn.

Bepalingen op ijs regio Amstelveen

In de regio Amstelveen is de enige mogelijkheid voor bloedafname ten behoeve van bepalingen op ijs (zoals de hormonen PTH en ACTH en renine/aldosteron) onze afnamelocatie op de Jan Tooropstraat. De achtergrond hiervan is dat Ziekenhuis Amstelland geen patiënten toelaat voor niet- spoedeisende diagnostiek en deze patiënten verwijst naar een prikpoli.

2021-04-15T12:41:18+02:002 april 2021|
Ga naar de bovenkant