DOAC’s
Ter behandeling van trombose vormen DOAC’s (Directe Orale Anti Coagulantia) een goed alternatief voor de traditionele medicijnen de zogeheten VKA’s (vitamine K antagonisten). Voorbeelden van VKA’s zijn acenocoumarol of fenprocoumon. DOAC’s worden in Nederland steeds vaker voorgeschreven bij onder andere de antistollingsbehandeling die nodig kan zijn in geval van atriumfibrilleren. Atriumfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij het hartritme volledig onregelmatig en meestal versneld is. Daarnaast worden DOAC’s ook voorgeschreven om het risico op trombose te verminderen bij orthopedische operaties. Dit wordt ook wel tromboseprofylaxe genoemd.
De werking van DOAC’s
DOAC’s werken op een andere wijze dan de VKA medicijnen. DOAC’s richten zich op één specifiek stollingseiwit en hebben daarop direct effect. Dit in tegenstelling tot de VKA’s, waarbij hun (indirecte) werking optreedt via vitamine K en daarmee de vitamine K afhankelijke stollingsfactoren verlaagt.
In Nederland erkennen we vier DOAC medicaties. De resultaten van wetenschappelijk onderzoek en de eerste behandelingen in Nederland en daarbuiten zijn veelbelovend. Met behulp van DOAC’s wordt een goede antistolling bereikt, terwijl het aantal bloedingen beperkt blijft.
DOAC’s neemt u in volgens een vaste dosering, elke dag dezelfde dosis. Controle van uw INR waarde is niet meer nodig omdat de werking van DOAC’s niet verstoord worden door voeding.
Voordelen DOAC’s
- Verminderde kans op bloedingen binnen de schedel en fatale bloedingen t.o.v. de VKA’s.
- Gebruiksgemak:
- Vaste dosis;
- Geen frequente controles nodig door de trombosedienst.
Nadelen DOAC’s
- Mogelijk hogere kans op bloedingen in het maagdarmkanaal;
- Geen controle op gebruik dus minder zicht op therapietrouw;
- Alleen voor de DOAC ‘Dabigatran’ is een tegenmiddel (antidotum) beschikbaar, niet voor de andere DOACs;
- Diagnostische tests nog niet overal verkrijgbaar;
- Langetermijneffecten en interacties met andere medicatie mogelijk nog niet volledig bekend.
Meer lezen over DOAC’s? Klik op het onderstaande logo en ga naar de website van het Centrum Antistolling & Trombosezorg.