Passende voorbereiding

Kinderen zijn niet altijd in staat om duidelijk te maken dat ze pijn hebben of hoeveel pijn ze hebben. Dat kan zijn omdat ze gewoon nog te jong zijn, omdat ze niet goed weten wat ze precies voelen of omdat ze bang zijn om te zeggen dat ze pijn hebben. Daarnaast kan het voor een kind behoorlijk spannend zijn om bloed af te laten nemen. Het is daarom van belang dat u als ouder of verzorger uw kind op een passend niveau voorbereid op de bloedafname. U kunt hiervoor gebruiken maken van deze folder of het voorlichtingsmateriaal dat wij hebben ontwikkeld voor kinderen tot 5 jaar en voor kinderen van 5-12 jaar.

Ondanks dat bloedafname niet het leukste uitje is, wil Atalmedial kinderen de ervaring geven dat het bezoeken van een polikliniek voor het laten afnemen van bloed helemaal niet eng is. Ouders en verzorgers spelen hierin een grote rol. Angstige ouders kunnen hun angst overbrengen op hun kind. Geef uw kind rust, troost en het gevoel van veiligheid. Bijvoorbeeld:

“Ik weet dat het echt niet leuk is om geprikt te worden, maar we doen dit omdat wij zo goed mogelijk voor je willen zorgen. Knijp maar in mijn hand of leg je hoofd maar tegen mij aan. Het is reuze stoer van je dat we dit toch mogen doen”.

U kunt het kind op “zijn/haar” manier geruststellen, bijvoorbeeld door tegen uw kind te praten of op een speen te laten zuigen of door uw kind af te leiden. Wanneer een kind ontspannen is, voelt hij of zij minder pijn. U kunt uw kind wat leuks vertellen of uw kind vragen stellen, zodat hij/zij zelf gaat vertellen. Een schoolgaand kind kunt u tot honderd laten tellen, u kunt de dag met elkaar doornemen of samen een prentenboek bekijken.

He.